Z odżywianiem jest trochę tak, jak z oszczędzaniem – każdy jest ekspertem i ma wiedzę, co należy robić ale niewiele osób stosuje tę wiedzę w praktyce. I niemal każdy popełnia te same błędy. Wielu z moich klientów pyta mnie więc o magiczne sposoby na zrzucenie kilku kilogramów lub o super dietę, która pomoże zwiększyć efektywność organizmu. Prawda jest jednak taka, że żadna dieta-cud i żadne hurtowo czytane książki nam nie pomogą jeśli będziemy powtarzać wciąż podobne błędy i nie będziemy robić nic aby je wyeliminiwać.
Jeśli nie wiecie o jakich błędach mówię, to w ramach powtórki przypominam. jakie są nasze polskie grzechy główne w temacie odżywiania czyli to, na co należy zwracać szczególną uwagę i eliminować stopniowo z życia jeśli pracujecie nad zdrowymi nawykami żywieniowymi.
Najczęstsze błędy żywieniowe popełniane przez Polaków to:
- Nieregularność spożywania posiłków – niestety to jest najczęstszy błąd, optymalnie powinnismy jeść 3-5 posiłków o mniej więcej stałych porach. Liczba posiłków powinna być dostosowana do indywidualnych możliwości i preferencji ale ważne jest aby jeść regularnie. No i dobrze jest pamiętać o tym aby ostatni posiłek zjeść min 2 godziny przed nocnym odpoczynkiem.
- Zbyt długie przerwy między posiłkami – punkt pośrednio związany z poprzednim. Zbyt długie przerwy powodują większą ochotę na podjadanie (a tu prym wiodą oczywiście produkty niezdrowe;) a także mogą doprowadzić do napadu wilczego głodu.
- Monotonia żywieniowa – mało urozmaicona dieta może doprowadzić do niedoborów składników odżywczych, pamiętaj o tym aby na Twoim talerzu znalazło się tygodniowo około 60 różnych produktów z różnych grup żywności – produkty zbożowe, warzywa i owoce, mleko i produkty mleczne, produkty mięsne, ryby, nasiona roślin strączkowych, jaja, tłuszcze, sporadycznie cukier i słodycze.
- Nieprawidłowo skomponowany posiłek – prawidłowy, zbilansowany posiłek powinien zawierać źródło białka (mięso, ryby, jaja, rośliny strączkowe), pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa i owoce oraz tłuszcze.
- Brak kontroli nad jakością spożywanych codziennie posiłków – czyli np. niesprawdzanie ich świeżości, nieczytanie etykiet i zamieszczonego tam składu, kupowanie żywności taniej, za to kiepskiej jakości i niezdrowej a także wysokoprzetworzonej.
- Za dużo soli – według norm nie powinnismy jeść więcej niż 6 g soli dziennie. Nadmiar soli powoduje wiele chorób, m.in : podwyższenie ciśnienia tętniczego, zwiększa ryzyko chorób sercowo – naczyniowych, zaburza również pracę nerek.
- Za dużo cukru – nadmierne spożycie cukru prowadzi do nadwagi i otyłości, sprzyja też rozwojowi cukrzycy. Rocznie zjadamy ponad 44 kg cukru na osobę! Cukier to nie tylko biały kryształ ale tzw. cukier dodany do produktów spożywczych w procesie produkcyjnym.
Jeśi popełniasz jeden lub kilka w tych błędów a chcesz prowadzić choć trochę zdrowszy tryb życia, to nie poprzesatwaj na przeczytaniu tylko podejmij działania i się ich trzymaj. Pamiętaj – celem nie jest perfekcja lecz progres. Ważne aby dziś robić coś, czego nie robiliśmy tydzień temu (np.zjeść jabłko po obiedzie). A za tydzień zrobimy to, co teraz nawet nam nie przychodzi do głowy (np.wprowadzimy jeden dzień w tygodniu bez mięsa).
Bonusowo dorzucam listę kilku produktów, na które warto „mieć oko” ze względu na wysoką zawartość tłuszczu lub cukru:
- Jogurt owocowy – mały jogurt owocowy zawiera 4 łyżeczki cukru, lepiej zastąpić jogurtem naturalnym ze świeżymi owocami lub łyżeczką miodu.
- Gotowe sosy do sałatek (duża zawartość tłuszczu).
- Zbożowe gotowe ciastka (duża zawartość tłuszczu i cukru).
- Napoje typu wody smakowe, cola, gotowe soki (duża zawartość cukru).
- Śmietanka, śmietana (duża zawartość tłuszczu). Jako zamiennik dobrze się sprawdza jogurt naturalny.
- Suszone owoce (dużo wyższa kaloryczność w stosunku do świeżych owoców)
Powodzenia!
PS. Ah, i pamiętaj! Jesli chcesz schudnąć ale niczego nie zmienisz w sposobie odżywiania to efekty raczej nie przyjdą… 😉 #taktylkomowie