Podobno 9 na 10 osób na świecie codziennie pije kawę. Handlowcy, ludzie sprzedaży, przedsiębiorcy, pracownicy biurowi, studenci to tylko niektóre grupy zawodowe które są zdecydowanie w gronie kawoszy. Kawa jest przecież nieodzownym atrybutem spotkań biznesowych i towarzyskich.
Jeszcze do niedawna picie kawy uważano za niezdrowy nawyk. Przypisywano kawie, że jest zagrożeniem dla serca, że uzależnia, szkodzi, itd. Poniżej przedstawiam kilka faktów, które pozwolą dostrzec jej dobre strony.
1. Kawa nie zwiększa ryzyka nadciśnienia tętniczego.
Wbrew powszechnym opiniom umiarkowane picie kawy nie zwiększa ryzyka nadciśnienia tętniczego. Prawdą jest, że kofeina podwyższa ciśnienie krwi, ale tylko u osób pijących kawę okazjonalnie (wzrost o ok. 10 mmHg ciśnienia tętniczego). Osoby zdrowe, które piją kawę regularnie nie muszą się takiego efektu obawiać, bo organizm z czasem przyzwyczaja się do kofeiny i lepiej ją toleruje.
Wytyczne naukowe towarzystw kardiologicznych nie umieszczają kawy na liście produktów zakazanych – dużo większą wagę zwracają na nadmierne spożycie soli, które rzeczywiście jest groźne
2. Czas „działania” kawy to średnio 5 godzin.
Czas działania kawy zależy od czasu potrzebnego organizmowi na jej eliminację. Kofeina jest rozkładana średnio w ciągu 5 godzin. Nie spożywanie kawy w godzinach wieczorno – nocnych (8-12 godzin odstawienia) powoduje znaczne obniżenie kofeiny we krwi, co szczególnie u osób wrażliwych, jest odczuwalne w godzinach porannych.
3. Kawa została ujęta w piramidzie zdrowego żywienia.
Instytut Żywienia i Żywności w 2016 r po raz pierwszy umieścił kawę w znowelizowanej piramidzie zdrowego żywienia. Kawa może być stałym elementem tzw prozdrowotnej diety.
4. Czy kawa uzależnia ?
Kawa jest uznawana za używkę, ale zaburzenia związane z piciem kawy nie spełniają kryteriów uzależnienia.
5. Kawa bardzo dobrze się sprawdza przed wysiłkiem fizycznym.
Kofeina jest przydatna w sportach wytrzymałościowych, zespołowych lub interwałowych. Sprawdza się również w dyscyplinach o wysokiej intensywności i krótkim czasie trwania.
Centralny Ośrodek Medycyny Sportowej i Komisja Medyczna Polskiego Komitetu Olimpijskiego włączyli kofeinę do grupy A, czyli substancji i produktów rekomendowanych. Potwierdzonych korzystnym wpływem na zdolność do wysiłku fizycznego.
6. Kawa zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.
Jednym z najbardziej korzystnych skutków picia kawy jest mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Pierwsze badania na ten temat, obejmujące populację holenderską, wykazały że osoby pijące co najmniej 3 filiżanki kawy dziennie, rzadziej chorują na cukrzycę. Dzieje się tak, ponieważ kawa poprawia metabolizm glukozy
7. Kawa pomaga schudnąć.
Brzmi niewiarygodnie? Ale to prawda! Kofeina zawarta w kawie ma działanie termogenne. Objawia się to przyśpieszoną przemianą materii. Takie działanie pozwala na spalenie większej ilości kalorii w ciągu dnia.