Zgodnie z obecnym stanem wiedzy wskazaniem do stosowania diety bezglutenowej jest celiakia, alergia na gluten oraz nietolerancja pokarmowa.
W diecie takiej wykluczone są zboża zawierające gluten ( białko roślinne) : pszenica, żyto, jęczmień oraz zanieczyszczony innymi zbożami owies.
Zawartość glutenu w ziarnach zbóż przedstawia poniższy schemat:
Pszenica > jęczmień> żyto> owies
W diecie bezglutenowej nie chodzi tylko o to, aby pozbyć się produktów zawierających gluten, ale także o to aby włączyć do jadłospisu takie produkty, które stanowią dobrą alternatywę. Np. dobrymi zamiennikami są kasze.
Dodatkowo należy mieć świadomość,że produkty zbożowe zawierają dużo błonnika. Ponieważ w Polsce jemy za mało warzyw, to właśnie te produkty są głównym źródłem błonnika. Po przejściu na dietę bezglutenową może brakować błonnika w naszym pożywieniu.
Dlatego dobrze jest pamiętać o kaszach i innych dobrych zamiennikach, zawierających błonnik, np:
- Kasza jaglana
- Kasza gryczana
- Ryż naturalny
- Amarantus
Te kasze są naturalnie bezglutenowe, powinny być nieoczyszczone. Zawierają błonnik oraz witaminy z grupy B.