Podczas moich konsultacji z handlowcami, dosyć często spotykam się z pytaniem o śniadania i dodawanie do nich owoców. Często spotykam się ze stwierdzeniem, że owoce powinno się jeść w pierwszej połowie dnia ponieważ zawierają cukry, a więc dostarczają wiele kalorii i trzeba je „spalić”. Stąd lepiej jeść owoce rano – wtedy mamy więcej czasu na spalenie kalorii. Opinia taka pokutuje wśród wielu osób pracujących jako handlowiec. Ale nie do końca tak jest.
Z owocami, tak samo jak z innymi produktami spożywczymi, jest tak, że to nie one są przyczyną tycia. Przyczyną tycia jest dodatni bilans energetyczny, czyli gdy przyjmujemy więcej kalorii niż spalamy.
Zawartość cukrów w owocach zależy od rodzaju owocu i stopnia jego dojrzałości. Np. niewielką ilość cukrów (między 5,3 a 10,1 g w 100 g produktu) mają takie owoce jak: truskawki, porzeczki, maliny, wiśnie , jabłka. Większą ilość cukrów (między 12,4 a 21,8 g w 100 g produktu) mają natomiast: banan, winogrona, czereśnie, ananas.
To wciąż jednak niewiele jeśli porównamy np do 1 średniej wielkości jagodzianki, która zawiera 47,2 g cukrów.
To nie owoce są winowajcą tycia. Banan czy jabłko ma tyle samo kalorii o godz 10 rano i o godz 18 wieczorem. O tym czy tyjemy, decyduje dobowy bilans kaloryczny.
Trzeba pamiętać, że owoce są bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne i nie powinniśmy ich unikać, nawet wieczorową porą 🙂 obowiązuje powszechna zasada – wszystko ze zdrowym rozsądkiem.
Jeszcze kilka cennych tipów. Dla handlowców i nie tylko dla nich 🙂
Aby uniknąć gwałtownego skoku glukozy we krwi po zjedzeniu „słodkiego” owocu, lepiej jest zjeść go w całości zamiast pić wyciśnięty z niego sok. Wtedy zachowamy większą ilość błonnika, a to on wydłuża trawienie, spowalnia rozkład cukrów i tempo wchłaniania do krwiobiegu. Większa ilość błonnika zapewnia też dłuższe uczucie sytości, to szczególnie ważne w pracy handlowca, kiedy ze względu na spotkania z klientami, nie zawsze jest możliwość zjedzenia posiłku. Dobrze jest dodać do potrawy z owoców (sałatka, cocatil) np. orzechy, wtedy tempo wchłaniania cukrów również będzie mniejsze. Podobny efekt będzie wtedy gdy owoce w naszej diecie dodamy do potrawy/ posiłku , np naleśnik z serem i owocem, kanapka plus owoc zamiast zjedzenia oddzielnie porcji owoców.