Często używamy słowa dieta mając na myśli odmawianie sobie jedzenia wielu rzeczy lub też jedzenie (lub niejedzenie) określonych grup produktów. My jednak używamy słowa dieta zamiennie ze “styl życia” bo o to właśnie chodzi w zdrowym sposobie odżywiania. A styl życia jest często związany z zawodem, który wykonujemy. Inne nawyki, inne możliwości a przede wszystkim inne zapotrzebowanie na kalorie mają pracownicy fizyczni a inne pracownicy biurowi. O regularne pory posiłków dużo łatwiej jest zadbać pracownikom księgowości niż pracownikom działu sprzedaży, którzy dużą część dnia spędzają w samochodzie. W diecie i w zdrowym odżywianiu nie chodzi o wyrzeczenia lecz o budowanie zdrowych nawyków żywieniowych. Bo zdrowy styl życia, dobra higiena życia, w tym odżywianie, nie jest żadną tajemną wiedzą. Powiem nawet, że niemal każdy tę wiedzę ma – najczęściej cząstkową – ale nie każdy, a może nawet powinnam napisać – niewielu stosuje ją w praktyce.
Jak zatem zabrać się za budowanie zdrowego stylu życia?
Powoli! Ale systematycznie. Najważniejsze jest to, aby osiągnąć długotrwały efekt. A takie efekty możliwe są poprzez budowanie nawyków. A nawyków, także w odżywianiu, można się nauczyć. Jakie nawyki mam na myśli? Poniżej znajdziesz listę kilku z nich:
- regularność w posiłkach
- unikanie słodzonych i gazowanych napojów
- dbanie o nawadnianie
- jedzenie świeżych lub mrożonych owoców i warzyw
- wprowadzenie do jadłospisu kiszonek
- eliminacja cukru
- ograniczenie soli
- eliminacja posiłków tuż przed snem
- wprowadzenie do rozkładu dnia aktywności fizycznej
Oczywiście nie wszystko na raz. Jeśli będziesz robić za dużo jednocześnie – najprawdopodobniej polegniesz. Wszystko zaczyna się od małych kroków i regularności. Jeśli do tej pory nie jadłeś świeżych warzyw – zacznij od zjedzenia ogórka raz w tygodniu. Tylko tyle. Potem powoli, będziesz dokładać kolejne dni czy też więcej warzyw. W zdrowym odżywianiu działają te same zasady co w pracy handlowca – systematyczność, regularność i konsekwencja.