Kwasy omega-3 pełnią rolę w profilaktyce i leczeniu:
- choroby niedokrwiennej serca i udaru mózgu
- w prawidłowym rozwoju siatkówki i mózgu
- raka piersi, prostaty i jelita grubego
- łagodnym nadciśnieniu tętniczym
- RZS (reumatoidalne zapalenie stawów)
- działanie przeciwzapalne
- działanie przeciwdepresyjne
Zalecane dzienne spożycie kwasów omega -3 to 650 mg/ dziennie
Optymalne dzienne spożycie kwasów omega-3 to 1000 mg/ dziennie
Średni poziom spożycia kw.omega 3 w Polsce – 110 mg/ dziennie !
Gdzie szukać kwasów omega-3?
Najwięcej kwasów omega -3 zawierają nastepujące produkty:
- makrela
- łosoś
- pstrąg
- śledź
- sardynki
- orzechy włoskie
- olej lniany
- siemię lniane
- nasiona chia
- jajka
Najbardziej wartościowe źródła tych kwasów to ryby.
W Polsce średnie spożycie ryb morskich wynosi 6 kg na rok, podczas gdy np. Szwedzi zjadają 50 kg ryb morskich rocznie. Spożywaniu więcej niż 1 posiłku rybnego na tydzień, towarzyszy 52% spadek ryzyka nagłej śmierci sercowej w porównaniu do osób jedzących jeden lub wcale posiłków rybnych w miesiącu.