Kwasy omega-3 – dlaczego są ważne dla naszego zdrowia i które produkty zawierają ich najwięcej?

ryba, kwasy omega-3, losos

Kwasy omega-3 pełnią rolę w profilaktyce i leczeniu:

  • choroby niedokrwiennej serca i udaru mózgu
  • w prawidłowym rozwoju siatkówki i mózgu 
  • raka piersi, prostaty i jelita grubego
  • łagodnym nadciśnieniu tętniczym 
  • RZS (reumatoidalne zapalenie stawów)
  • działanie przeciwzapalne
  • działanie  przeciwdepresyjne

Zalecane dzienne spożycie kwasów omega -3 to 650 mg/ dziennie

Optymalne dzienne spożycie kwasów omega-3 to 1000 mg/ dziennie

Średni poziom spożycia kw.omega 3 w Polsce – 110 mg/ dziennie !

Gdzie szukać kwasów omega-3?

Najwięcej kwasów omega -3  zawierają nastepujące produkty:

  • makrela
  • łosoś
  • pstrąg
  • śledź
  • sardynki
  • orzechy włoskie
  • olej lniany
  • siemię lniane 
  • nasiona chia
  • jajka 

Najbardziej wartościowe źródła tych kwasów to ryby.

W Polsce średnie spożycie ryb morskich wynosi 6 kg na rok, podczas gdy np. Szwedzi zjadają 50 kg ryb morskich rocznie. Spożywaniu więcej niż 1 posiłku rybnego na tydzień, towarzyszy 52% spadek ryzyka nagłej śmierci sercowej w porównaniu do osób jedzących jeden lub wcale posiłków rybnych w miesiącu.