Słodkie napoje, oprócz wody, zawierają przede wszystkim: cukier, barwnik, kofeinę i kwas fosforowy.
Każdy producent żywności jest zobowiązany do umieszczenia informacji na etykiecie produktu dokładnego składu i ilości poszczególnych składników. Sprawdzaj etykiety!
no tak… ale ja nie rozumiem tych wszystkich tabel… już tłumaczę.
Jak rozszyfrować taką etykietę?
W tabeli ze składnikami szukamy hasła „węglowodany”, następnie – „w tym cukry” i odczytujemy przypisane wartości.
Np: napój IceTea „biedronkowy” zawiera 7,4 g cukru w 100 ml napoju.
Jak obliczyć ile cukru jest w szklance takiego IceTea ?
7,4 g x 250 ml ( pojemność szklanki) / 100 ml= 18,5 g
Dla lepszego zobrazowania: 1 łyżeczka cukru to 5 g, więc w szklance naszego napoju mamy 18,5 g/ 5g = 3,7 łyżeczki cukru! 🙁
1 szklanka napoju zawiera 3,7 łyżeczki cukru!
Oprócz dużej zawartości cukru, trzeba też zwrócić uwagę na kwas fosforowy, który pełni tu rolę regulatora kwasowości.
Kwas fosforowy zaburza stężenie fosforanów we krwi, a te są bardzo powiązane ze stężeniem wapnia ( zaburzenia gospodarki wapniowo – fosforanowej). Stąd niewskazane są do spożywania przez dzieci, kobiety w ciąży i karmiące oraz osoby starsze.
I jeszcze ten gaz – bąbelki, bez których niektórzy nie wyobrażają sobie napoju. Dwutlenek węgla stanowi czynnik ryzyka choroby refluksowej.
Podsumowując -najlepszym napojem wszechczasów jest czysta, niegazowana woda. A jeśli dodasz do niej plasterek cytryny lub limonki, miętę lub inne owoce – uzyskasz zdrowy, aromatyczny i świetnie gaszący pragnienie napój.
Na koniec ciekawostka: 40% Polaków wypija za mało płynów każdego dnia. Jedynie w grupie dzieci jest osiągnięty prawidłowy poziom wypijanych płynów, ale …… niestety większość tych płynów (60%) to napoje słodzone. Zmieńmy to razem! Wprowadź nawyk picia wody. Jak się do tego zabrać? Wskazówki znajdziesz tutaj.