Witamina E – dlaczego nazywana jest witaminą młodości i gdzie jej „szukać” ?

olej, witamina E,

Witamina E jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów  (w uproszczeniu- antyoksydanty to substancje zapobiegające uszkodzeniom komórek). 

Lista zalet jest bardzo długa, najważniejsze to:

  • zapobiega powstawaniu miażdżycy
  • ma duże znaczenie w profilaktyce chorób układu sercowo- naczyniowego
  • zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów
  • opóźnia proces starzenia się skóry
  • wpływa na płodność 
  • wpływa korzystnie na pracę narządu wzroku    

Gdzie jest najwięcej wit E ? Wytwarzana jest wyłącznie w roślinach. Naturalne źródło występowania to oleje: słonecznikowy, rzepakowy, kukurydziany. 

Witaminę E znajdziemy również w orzechach włoskich, ziemnych, w migdałach, pestkach dyni, pełnych ziarnach zbóż oraz w warzywach (kapusta, szpinak, sałata).